Senarai Pencalonan Pilihan Raya Sarawak

hai, apa khabar semua? lama rasanya saya tak menjenguk blog ni. rindu pula.  kesian blog ni. macam dah berlumut pula ya juga ni. :p

Ok2 berbalik kepada tajuk post saya hari ni, semalam Berita Harian umumkan senarai pencalonan PRN Sarawak. punya la panjang. apa pun, saya nak menyibuk juga. ye la bukan apa, sekarang ni kalau buka je tv semua cerita pasal Sarawak. nanti orang bercerita kita macam ketinggalan pula. nak juga bagi input. takda la ternganga je kalau orang bercerita. 😀

Senarai pencalonan pilihan raya Sarawak (Sarawak election):

N.01: OPAR (8,099)1. Stephen ak Sagir (SNAP)2. Joseph Jindy ak Peter Rosen (Bebas)
3. Boniface Willy ak Tumek (PKR)
4. Ranum ak Mina (BN-SUPP)

Penyandang: Ranum ak Mina (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 3,585
Majoriti: 2,183

N.02: TASIK BIRU (15,100)
1. Datuk Peter Nansian ak Ngusie (BN-SPDP)
2. Frankie Jurem ak Nyombui (SNAP)
3. John Tenewi Nuek (PKR)

Penyandang: Peter Nansian ak Ngusie (BN-SPDP)
Undi diperolehi: 6,393
Majoriti: 3,203

N.03: TANJONG DATU (7,936)
1. Tan Sri Adenan Satem (BN-PBB)
2. Gilbert Asson ak Kulong (Bebas)
3. Nani Sahari (PAS)

Penyandang: Tan Sri Adenan Satem (BN-PBB)
Undi diperolehi: 4,545
Majoriti: 4,136

N.04: PANTAI DAMAI (14,104)

1. Suhaimi Selamat (Bebas)
2. Dr Abdul Rahman Junaidi (BN-PBB)
3. Wan Zainal Abidin Wan Senusi (PKR)

Penyandang: Dr Abdul Rahman Junaidi (BN-PBB)
Undi diperolehi: 5,217
Majoriti: 2,164

N.05: DEMAK LAUT (10,437)

1. Dr Hazland Abang Hipni (BN-PBB)
2. Ali Hossen bin Abang (PKR)

Penyandang: Dr Abang Draup Zamahari Abang Haji Zen (BN-PBB)
Undi diperolehi: 5,094
Majoriti: 3,605

N.06: TUPONG (17,796)
1. Datuk Daud Abdul Rahman (BN-PBB)
2. Baharuddin @ Din Shah Mokhsen (PKR)

Penyandang: Datuk Daud Abdul Rahman (BN-PBB)
Undi diperolehi: 6,885
Majoriti: 4,572

N.07: SAMARIANG (15,942)

1. Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali (BN-PBB)
2. Zulrusdi Mohamad Hol (PKR)

Penyandang: Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali (BN-PBB)
Undi diperolehi: 5,365
Majoriti: 2,488

N.08: SATOK (10,431)

1. Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg (BN-PBB)
2. Ahmad Nazib Johari (PKR)
Penyandang: Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg (BN-PBB)
Undi diperolehi: 4,222
Majoriti: 2,798

N.09: PADUNGAN (23,576)
1. Dominique Ng Kim Ho (Bebas)
2. Wong King Wei (DAP)
3. Sim Kiang Chiok (BN-SUPP)

Penyandang: Dominique Ng Kim Ho (PKR)
Undi diperolehi: 8,002
Majoriti: 1,417

N.10: PENDING (29,488)

1. Prof Dr Sim Kui Hian (BN-SUPP)
2. Violet Yong (DAP)

Penyandang: Violet Yong (DAP)
Undi diperolehi: 11,632
Majoriti: 4,372

N.11: BATU LINTANG (27,833)

1. Sih Hua Tong (BN-SUPP)
2. See Chee How (PKR)
3. Soo Lina (Bebas)

Penyandang: Voon Lee Shan (DAP)
Undi diperolehi: 8,806
Majoriti: 3,407

N.12: KOTA SENTOSA (27,301)

1. Chong Chieng Jen (DAP)
2. Datuk Alfred Yap Chin Loi (BN-SUPP)

Penyandang: Chong Chieng Jen (DAP)
Undi diperolehi: 6,579
Majoriti: 531

N.13: BATU KAWAH (20,664)

1. Christina Chew Wang See (DAP)
2. Tan Joo Phoi (BN-SUPP)

Penyandang: Tan Joo Phoi (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 6,755
Majoriti: 4,180

N.14: ASAJAYA (13,799)

1. Abd Karim Rahman Hamzah (BN-PBB)
2. Arip Ameran (PKR)

Penyandang: Abdul Karim Rahman Hamzah (BN-PBB)
Undi diperolehi: 6,949
Majoriti: 5,063

N.15: MUARA TUANG (18,820)

1. Datuk Seri Mohamad Ali Mahmud (BN-PBB)
2. Noraini Hamzah (PAS)

Penyandang: Datuk Seri Mohammad Ali Mahmud (BN-PBB)
Undi diperolehi: 7,863
Majoriti: 6,327

N.16: BENGOH (21,955)

1. Willie ak Mongin (PKR)
2. Wejok ak Tomik (Bebas)
3. Richard @ Peter ak Margaret (SNAP)
4. Dr Jerip ak Susil (BN-SUPP)

Penyandang: Dr Jerip ak Susil (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 7,540
Majoriti: 3,988

N.17: TARAT (16,352)

1. Ateng ak Jeros (SNAP)
2. Roland Sageh Wee Inn (BN-PBB)
3. Peter Ato ak Mayau (PKR)

Penyandang: Roland Sageh (BN-PBB)
Undi diperolehi: 5,854
Majoriti: 3,256

N.18: TEBEDU (12,497)

1. Kipli bin Ale (Bebas)
2. Datuk Seri Michael Manyin ak Jawong (BN-PBB)
3. Christopher ak Kiyui (PKR)
4. Anthony ak Nais (SNAP)

Penyandang: Datuk Michael Manyin ak Jawong (BN-PBB)
Undi diperolehi: 6,107
Majoriti: 4,256

N.19: KEDUP (17,466)

1. Lainus ak Andrew Luwak (PKR)
2. Maclaine Ben @ Martin Ben (BN-PBB)
3. Amin ak Banti (Bebas)
4. Belayong ak Jayang (SNAP)

Penyandang: Frederick Bayoi ak Manggie (BN-PBB)
Undi diperolehi: 5,635
Majoriti: 1,981

N.20: SADONG JAYA (7,656)

1. Aidel Lariwoo (BN-PBB)
2. Mahayudin Wahab (Bebas)
3. Abang Eddy Allyanny Abang Fauzi (PAS)

Penyandang: Datuk Wan Abdul Wahab Wan Sanusi (BN-PBB)
Undi diperolehi: 2,715
Majoriti: 858

N.21: SIMUNJAN (10,104)

1. Mohd Naroden Majais (BN-PBB)
2. Mashor Hussen (PKR)
3. Zaini bin Le” (Bebas)
4. Mac Palima ak Nyambil (PCM)

Penyandang: Mohd Naroden Majais (BN-PBB)
Undi diperolehi: 4,786
Majoriti: 3,350

N.22: SEBUYAU (8,042)

1. Ali bin Semsu (Bebas)
2. Adam Ahid (PAS)
3. Julaihi Narawi (BN-PBB)

Penyandang: Julaihi Narawi (BN-PBB)
Undi diperolehi: 3,748
Majoriti: 2,448

N.23: LINGGA (7,745)

1. Abang Othman Abang Gom (SNAP)
2. Abang Ahmad Arabi Abang Bolhassan (PKR)
3. Simoi Peri (BN-PBB)

Penyandang: Simoi Peri (BN-PBB)
Undi diperolehi: 3,245
Majoriti: 1,870

N.24: BETING MARO (7,868)

1. Razaili Gapor (BN-PBB)
2. Abang Ahmad Kerdee Abang Masagus (PAS)

Penyandang: Bolhassan Di @ Ahmad Di (BN-PBB)
Undi diperolehi: 2,796
Majoriti: 895

N.25: BALAI RINGIN (8,798)

1. Ibi ak Uding (PKR)
2. Snowdan Lawan (BN-PRS)
3. Dan ak Giang (SNAP)
4. Lipeh ak Mawi (PCM)
5. Cobbold ak Lusoi (Bebas)
6. Sujal ak Gansi (Bebas)

Penyandang: Snowdan ak Donald Lawan (BN-PRS)
Undi diperolehi: 3,075
Majoriti: 1,516

N.26: BUKIT BEGUNAN (7,778)

1. Mong ak Dagang (BN-PRS)
2. Lias ak Julai (Bebas)
3. Jimmy Lim @ Jimmy Donald (PKR)
4. Ivanhoe Anthony ak Belon (SNAP)

Penyandang: Mong ak Dagang (BN-PRS)
Undi diperolehi: 3,083
Majoriti: 1,007

N.27: SIMANGGANG (10,488)

1. Leon Jimat Donald (DAP)
2. Datuk Francis Harden ak Hollis (BN-SUPP)

Penyandang: Datuk Francis Harden ak Hollis (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 5,144
Majoriti: 4,258

N.28: ENGKELILI (9,444)

1. Dr Johnichal Rayong ak Ngipa (BN-SUPP)
2. Jimmy Simon Maja (Bebas)
3. Semijie ak Janting (SNAP)
4. Marudi @ Barudi ak Mawang (PKR)

Penyandang: Dr Johnical Rayong ak Ngipa (SNAP)
Undi diperolehi: 3,442
Majoriti: 426

N.29: BATANG AI (8,728)

1. Nicholas Bawin ak Anggat (PKR)
2. Malcom Mussen ak Lamoh (BN-PRS)

Penyandang: Malcom Mussen ak Lamoh (BN-PRS)
Undi diperolehi: 3,907
Majoriti: 1,854

N.30: SARIBAS (8,054)

1. Ricky @ Mohammad Razi Sitam (BN-PBB)
2. Abang Zulkifli Abang Engkeh (PKR)

Penyandang: Dr Wahbi Junaidi (BN-PBB)
Undi diperolehi: 2,441
Majoriti: 94

N.31: LAYAR (8,109)

1. Joe ak Unggang (SNAP)
2. Stanny Embat Dharoh ak Laja (PKR)
3. Ngumbang @ Kibak ak Datu (Bebas)
4. Tan Sri Dr Alfred Jabu ak Numpang (BN-PBB)

Penyandang: Tan Sri Dr Alfred Jabu ak Numpang (BN-PBB)
Undi diperolehi: 3,767
Majoriti: 2,677

N.32: BUKIT SABAN (7,657)

1. Dayrell Walter Entrie (SNAP)
2. Jerah ak Engkiong @ Edward Jerah (PKR)
3. Robert Lawson Chuat (BN-PBB)
Penyandang: Robert Lawson Chuat (BN-PBB)
Undi diperolehi: 3,258
Majoriti: 1,878

N.33: KALAKA (14,167)

1. Ismail bin Hussain (Bebas)
2. Abdul Wahab Aziz (BN-PBB)
3. Mohd Yahya Abdullah (PKR)

Penyandang: Abdul Wahab Aziz (BN-PBB)
Undi diperolehi: 7,396
Majoriti: 5,929

N.34: KRIAN (11,016)

1. Liman ak Sujang (SNAP)
2. Datuk Peter Nyarok ak Entrie (BN-SPDP)
3. Banyi ak Beriak (Bebas)
4. Ali ak Biju (PKR)

Penyandang: Datuk Peter Nyarok ak Entrie (BN-SPDP)
Undi diperolehi: 4,784
Majoriti: 2,089

N.35: BELAWAI (8,623)

1. Abdul Wahab Abdullah (PKR)
2. Kiprawi bin Suhaili (Bebas)
3. Datuk Talif @ Len Salleh (BN-PBB)

Penyandang: Hamden Ahmad (BN-PBB)
Undi diperolehi: 4,102
Majoriti: 3,316

N.36: SEMOP (8,891)

1. Abdullah Saidol (BN-PBB)
2. Ong Chung Siew (PKR)
3. Ajiji Fauzan (Bebas)

Penyandang: Datuk Mohamad Asfia Awang Nasar (BN-PBB)
Undi diperolehi: 4,479
Majoriti: 3,226

N.37: DARO (7,305)

1. Murni Suhaili (BN-PBB)
2. Jamaludin Ibrahim (PKR)
3. Muhamad Zamhari Berawi (Bebas)
4. Noh @ Muhamad Noh Bakri @ Bakeri (Bebas)

Penyandang: Murni Suhaili (BN-PBB)
(Menang Tanpa Bertanding)

N.38: JEMORENG (8,635)

1. Asbor Abdullah (Bebas)
2. Abdul Hafiz Noh (Bebas)
3. Gani @ Abu Seman Jahwie (BN-PBB)

Penyandang: Abu Seman Jahwie (BN-PBB)
Undi diperolehi: 3,567
Majoriti: 1,710

N.39: REPOK (18,481)

1. Datuk David Teng Lung Chi (BN-SUPP)
2. Dr Wong Hua Seh (DAP)
Penyandang: Datuk David Teng Lung Chi (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 5,502
Majoriti: 576

N.40: MERADONG (15,337)

1. Ling Kie King (BN-SUPP)
2. Ting Tze Fui (DAP)
Penyandang: Ting Tze Fui (DAP)
Undi diperolehi: 5,990
Majoriti: 3,578

N.41: PAKAN (9,274)

1. Datuk Seri William Mawan (BN-SPDP)
2. Jamal Bin Abdullah @ Tedong ak Gunda (SNAP)

Penyandang: Datuk Seri William Mawan (BN-SPDP)
Undi diperolehi: 4,138
Majoriti: 1,763

N.42: MELUAN (11,487)

1. John Brian Anthony ak Jeremy Guang (PKR)
2. Wong ak Judat (BN-SPDP)
3. Labang ak Jamba (SNAP)

Penyandang: Wong ak Judat (BN-SPDP)
Undi diperolehi: 5,086
Majoriti: 3,007

N.43: NGEMAH (8,058)

1. Alexander Vincent (BN-PRS)
2. Yakup Khalid (Bebas)
3. Adeh ak Denong (PCM)
4. Michael ak Lias (SNAP)
5. Aris ak Alap (PKR)

Penyandang: Gabriel Adit ak Demong (IND)
Undi diperolehi: 2,582
Majoriti: 549

N.44: MACHAN (9,944)

1. Kong Tat Kim (PCM)
2. Datuk Gramong Juna (BN-PBB)
3. George Chen Nguk Fa (PKR)
4. Augustine ak Liom @ August Kiom (SNAP)

Penyandang: Datuk Gramong Juna (BN-PBB)
Undi diperolehi: 4,045
Majoriti: 2,289

N.45: BUKIT ASSEK (26,926)

1. Hii Tiong Huat (Bebas)
2. Chieng Huong Toon (BN-SUPP)
3. Wong Ho Leng (DAP)

Penyandang: Wong Ho Leng (DAP)
Undi diperolehi: 10,380
Majoriti: 4,751

N.46: DUDONG (26,251).
1. Yap Hoi Liong (DAP)
2. Datuk Tiong Thai King (BN-SUPP)
3. Apandi Abdul Rani (Bebas)
Penyandang: Dr Soon Choon Teck (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 7,359
Majoriti: 408

N.47: BAWANG ASSAN (16,743)

1. Alice Lau Kiong Yieng (DAP)
2. Datuk Seri Wong Soon Koh (BN-SUPP)

Penyandang; Datuk Seri Wong Soon Koh (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 6,804
Majoriti/Majority: 2,504

N.48: PELAWAN (28,808)

1. Vincent Goh Chung Siong (BN-SUPP)
2. David Wong Kee Woan (DAP)

Penyandang: Vincent Goh Chung Siong (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 7,375
Majoriti: 263

N.49: NANGKA (14,197)

1. Dr Annuar Rapaee (BN-PBB)
2. Norisham Mohamed Ali (PKR)

Penyandang: Awang Bemee Awang Ali Basah (BN-PBB)
Undi diperolehi: 6,202
Majoriti: 4,815

N.50: DALAT (11,857)

1. Datin Fatimah Abdullah @ Ting Sai Ming (BN-PBB)
2. Sylvester Ajah Subah @ Ajah Subah (PKR)
3. Salleh Mahali (Bebas)

Penyandang: Fatimah Abdullah @ Ting Sai Ming (BN-PBB)
(Menang Tanpa Bertanding)

N.51: BALINGIAN (11,792)

1. Suriati Abdullah (PKR)
2. Tan Sri Abdul Taib Mahmud (BN-PBB)
3. Datuk Salleh Jafaruddin (Bebas)

Penyandang: Tan Sri Abdul Taib Mahmud (BN-PBB)
Undi diperolehi: 6,393
Majoriti: 5,726

N.52: TAMIN (12,244)

1. Joseph Mauh ak Ikeh (BN-PRS)
2. Mengga ak Mikui (PKR)
Penyandang: Joseph Mauh ak Ikeh (BN-PRS)
Undi diperolehi: 4,639
Majoriti: 2,377

N.53: KAKUS (9,604)

1. Dick @ Laurance Dick Sekalai (PCM)
2. Paul Anyie Raja (PKR)
3. John Sikie ak Tayai (BN-PRS)
4. Entali ak Empin (Bebas)

Penyandang: John Sikei ak Tayai (BN-PRS)
Undi diperolehi: 3,739
Majoriti: 2,852

N.54: PELAGUS (15,322)

1. Stanley Nyitar @ Unja ak Malang (BN-PRS)
2. Edward Sumbang ak Asun (PKR)
3. George ak Lagong (Bebas)

Penyandang: Larry Sng Wei Shien (BN-PRS)
Undi diperolehi: 5,965
Majoriti: 3,239

N.55: KATIBAS (8,542)

1. Datuk Ambrose Blikau ak Enturan (BN-PBB)
2. Toh Heng San (SNAP)
3. Munan ak Laja (PKR)

Penyandang: Datuk Ambrose Blikau ak Enturan (BN-PBB)
Undi diperolehi: 3,887
Majoriti: 3,332

N.56: BALEH (11,287)

1. Datuk Seri Dr James Masing (BN-PRS)
2. Bendindang ak Manjah (PKR)

Penyandang: Datuk Seri Dr James Masing (BN-PRS)
Undi diperolehi: 5,330
Majoriti: 4,802

N.57: BELAGA (8,463)

1. John Bampa @ Tusau (SNAP)
2. Liwan Lagang (BN-PRS)
3. Basah Kesing @ Ali Basah Kesing (PKR)
4. Michael Jok (Bebas)
5. Matthew ak Munan (Bebas)
6. Kenneth Adan Silek (Bebas)

Penyandang: Liwan Lagang (BN-PRS)
Undi diperolehi: 1,855
Majoriti: 227

N.58: JEPAK (12,979)

1. Ramli Malaka (SNAP)
2. Abdul Jalil Bujang (PKR)
3. Datuk Talib Zulpilip (BN-PBB)
4. Abdul Kuddus Ramlee (Bebas)
5. Awang Abdillah Awang Nasar (Bebas)

Penyandang: Datuk Talip Zulpilip (BN-PRS)
Undi diperolehi: 4,997
Majoriti: 3,179

N.59: KIDURONG (27,225)

1. Chiew Chiu Sing (DAP)
2. Henry Ling Koung Meng (BN-SUPP)

Penyandang: Chiew Chiu Sing (DAP)
Undi diperolehi: 8,517
Majoriti: 1,664

N.60: KEMENA (14,082)

1. Liam Rengga (Bebas)
2. Bernard Binar Bayang ak Rading (PKR)
3. Dr Stephen Rundi ak Utom (BN-PBB)
4. Ungun ak Bayan (SNAP)

Penyandang: Dr Stephen Rundi ak Utom (BN-PBB)
Undi diperolehi: 4,750
Majoriti: 1,572

N.61: BEKENU (10,672)

1. Rosey Yunus (BN-SPDP)
2. Dyg Juliana Awg Tambi (PCM)
3. Thony ak Badak (SNAP)
4. Ishak Mahwi (PKR)

Penyandang: Rosey Yunus (BN-SPDP)
Undi diperolehi: 4,357
Majoriti: 3,072

N.62: LAMBIR (14,144)

1. Ripin Lamat (BN-PBB)
2. Zolhaidah Suboh (PKR)
3. Johari Bujang (SNAP)

Penyandang: Aidan Wing (BN-PBB)
Undi diperolehi: 4,331
Majoriti: 2,834

N.63: PIASAU (16,600)

1. Ling Sie Kiong (DAP)
2. Tan Sri Dr George Chan (BN-SUPP)

Penyandang: Tan Sri Dr George Chan (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 6,573
Majoriti: 3,918

N.64: PUJUT (22,577)

1. Andy Chia Chu Fatt (BN-SUPP)
2. Fong Pau Teck (DAP)

Penyandang: Andy Chia Chu Fatt (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 6,493
Majoriti: 1,370

N.65: SENADIN (22,432)

1. Michael Teo Yu Keng (PKR)
2. Datuk Lee Kim Shin (BN-SUPP)

Penyandang: Datuk Lee Kim Shin (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 7,173
Majoriti: 4,799

N.66: MARUDI (13,093)

1. Sylvester Entrie ak Muran (BN-SPDP)
2. Michael Ding Tuah (Bebas)
3. Gerang ak Dagom (PKR)
4. Edwin Dundang ak Bugak (SNAP)

Penyandang: Sylvester Entrie ak Muran (BN-SPDP)
Undi diperolehi: 4,954
Majoriti: 4,284

N.67: TELANG USAN (13,623)

1. Harrison Ngau Laing (PKR)
2. Kebing Wan (SNAP)
3. Jok Ding (Bebas)
4. Dennis Ngau (BN-PBB)

Penyandang: Lihan Jok (BN-PBB)
Undi diperolehi: 4,593
Majoriti: 2,771

N068: BUKIT KOTA (14,471)

1. Dr Abdul Rahman Ismail (BN-PBB)
2. Leong Kwang Yew (DAP)
3. Usop Jidin (Bebas)
4. Ladis Pandin (Bebas)

Penyandang: Dr Abdul Rahman Ismail (BN-PBB)
Undi diperolehi: polled: 5,501
Majoriti: 3,229

N069: BATU DANAU (7,636)

1. Palu @ Paulus ak Gumbang (BN-SPDP)
2. Dr Lau Liak Koi (PKR)
3. Lawrence Cosmas Sunang ak Simpang (SNAP)

Penyandang: Palu @ Paulus ak Gumbang (BN-SPDP)
Undi diperolehi: 2,961
Majoriti: 1,262

N.70: BA’KELALAN (6,958)

1. Baru Bian (PKR)
2. Willie Liau (BN-SPDP)

Penyandang: Balang Rining (BN-SPDP)
Undi diperolehi: 2,064
Majoriti: 475

N.71: BUKIT SARI (99,983)

1. Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan (BN-PBB)
2. Japar Suyut (PKR)

Penyandang: Datuk Awang Tengah Ali Hassan (BN-PBB)
Undi diperolehi: 5,596
Majoriti: 5,275

Betul tak? panjang kan senarai pencalonan ni? ye la kan Sarawak tu besar bukan macam negeri Melaka.

Kepada calon pilihan raya semoga berjaya dan berkempenlah secara adil dan berhemah sama ada menggunakan media cetak atau pun media baru seperti Internet.

Jika anda terpilih, harap anda menjalankan tanggungjawab anda sebagai pemegang amanah dengan baik.

Ketam cuma berharap pada masa akan datang Sarawak ada kereta api yang menghubungkan antara daerah2 di sana. 🙂 kalau takda macam bullet train pun takpa la.. kereta api biasa2 pun dah ok. maklum la Ketam mana boleh jalan jauh2.. 😛

ok lah, jumpa lagi nanti.

tata. pis (^_^)V

Advertisements
Categories: Internet

Someone Hacked My TV

February 2, 2011 Leave a comment

Sejak dua minggu lepas, jalan ke rumah saya sibuk dengan kerja-kerja pemasangan paip. Di sebelah kiri, paip berdiameter lebih kurang 1 kaki berwarna putih sedang dipasang. Saya kira ini paip air. Di sebelah kanan pula, paip berwarna hitam berdiameter setengah kaki sedang dipasang. Paip apa pula ni? Adakah untuk memuatkan kabel gentian optik? Apakah ini bermakna high speed broadband (hsbb) akan datang ke tempat kami tidak lama lagi? Menurut isteri saya yang tajam daya pemerhatiannya, staf TM kelihatan membuat pemantauan terhadap kerja-kerja pemasangan paip tersebut. Saya bertanya kepada seorang jiran yang arif dengan pembangunan di kawasan kami mengenai perkara ini. Beliau mengiyakan telahan saya.

Ini satu perkembangan yang menarik. Saya mencari maklumat melalui Internet mengenai hsbb di kawasan saya. Rupa-rupanya perkhidmatan hsbb dijangka akan sampai ke kawasan kami pada Penggal Ketiga 2010. Apakah kesan hsbb kepada kehidupan saya, keluarga saya, dan jiran-jiran saya?

Apa yang saya maklum, hsbb menawarkan kelajuan muat naik dan muat turun dari 5 Mbps hingga ke 20 Mbps. Selain boleh memuat turun fail yang besar, video berkualiti DVD dan klip video musik dengan kadar yang pantas, kita juga boleh mendapat perkhidmatan TV melalui jalur lebar (IPTV) dan video-on-demand.

Bersambung…

Categories: Awareness, Internet

YAB Perdana Menteri menghidapi penyakit cacar sebelum pilihanraya kecil DUN Galas dan Parlimen Batu Sapi

November 2, 2010 Leave a comment

Sebelum tidur Malam Ahad lepas, sempat juga saya menonton berita akhir di TV3. Berita mengenai YAB Perdana Menteri menghidap penyakit cacar atau chicken pox. Beliau mula merasakan simptom berkenaan semasa menghadiri Sidang Kemuncak Asean ke 17 di Hanoi, Vietnam. Beliau diminta berehat daripada semua majlis rasmi dan berada di khalayak ramai.

Berita lanjut ada disini dan disini juga di sini. Semoga beliau akan sihat semula dan boleh menjalankan tugas rasmi kerajaan dalam masa terdekat ini dalam menghadapi pilihanraya kecil DUN Galas di Kelantan dan Parlimen Batu Sapi di Sabah.

Bayangkan jika kita sakit dan tiba-tiba koma. Badan kita disambungkan kepada alat bantuan pernafasan yang disambungkan kepada satu sistem jaringan komputer bersepadu, di mana semua maklumat peribadi daripada jenis darah kita samada O, A atau B atau AB dengan resus positif atau negatif hinggalah ubat yang sedang kita ambil mengikut jadual setiap hari kepada ubat yang boleh menyebabkan kita alergi. Kemudian bayangkan pula, jika peralatan penjagaan kesihatan ini digodam oleh pengodam yang ditaja untuk merosakkan atau dengan tujuan suka-suka. Seramkan. Oleh itu, jangan lupa amalkan penjagaan keselamatan ICT yang sempurna.

Siapa Bunuh Sosilawati??

September 24, 2010 Leave a comment

Selamat Hari Raya. Minggu ni baru mula kerja. Lambatnya nak masuk gear 2. Apatah lagi nak masuk gear 5 supaya produktiviti lebih laju… Ok la selak akhbar dulu… Tengok media mainstream mesti ada berita kes pembunuhan jutawan kosmetik Malaysia, Datuk Sosilawati Lawiya yang dibunuh dengan kejam bersama 3 rakan yang lain. Mungkin mereka bertiga ini berada di tempat yang salah, di masa yang salah bersama dengan orang yang salah (bukan la maknanya Datuk Sosilawati tak betul tapi kerana pada hari mereka bersama Datuk Sosilawati, mereka turut menjadi mangsa dan secara tak langsung terus masuk statistik (orang yang terbunuh).

Buka pulak internet. Macam-macam berita, analisis dan cerita berkenaan pembunuhan kejam Datuk Sosilawati. Aduih… kejamnya. Makin hari makin banyak pulak cerita terungkai yang mengaitkan tertuduh utama yang juga seorang peguam. Tapi sudah ditarik balik lesen guamannya oleh Majlis Peguam Malaysia. Agaknya dia ni memang samseng Banting…. Haaa… ini la dia yang sebenarnya saya nak kata kan. Kita ni suka buat spekulasi. Bukan tentu betul. Semua pembacaan kita pun kena tapis apa orang puteh kata self-censorship. Bukan sahaja bila kita baca tapi bila kita menulis. Kita mungkin ada niat yang baik. Ingin menyumbang kepada pembinaan bank maklumat yang sedia ada ini atau contributing to the pool of knowledge. Yang tak baiknya, adakah maklumat itu benar? Adakah maklumat itu tepat? Adakah maklumat itu tidak membahayakan sekiranya tersebar? Kalau betul, ada la jugak substance ini cerita hasil fantasi kita sendiri. Cuba bayangkan dia mungkin melibatkan nyawa seseorang boleh? Etika ni kadang-kadang sangat subjektif. Kalau dilihat dari perspektif kita, mungkin ia benar. Tapi ia tidak mungkin benar kalau dilihat dari sudut yang lain. Tak membantu langsung… hampeh! Bahkan menyebabkan penyiasatan kes ini terganggu. Penggunaan Internet pun ada jugak etikanya. Itu kita cerita lain kali. Tapi yang paling penting, apa yang ditulis mungkin akan menyebabkan sesuatu yang serius berlaku… Cuma untuk ingatan diri sendiri “What is right to you might not be right to others”! Buat la self-censorship sikit. Baca hanya untuk pengetahuan dan selective reading, pilih apa yang boleh dibaca dan apa yang tidak perlu dibaca mahupun untuk diingati. Jangan melulu percayakan media kita. Kita harus buat pertimbangan sendiri. Make sure it is the right one!

Categories: Awareness, Internet

Bro, habis semua dah musnah!!

September 24, 2010 Leave a comment

Judul artikel ni adalah apa yang dituturkan oleh seorang kawan sekuliah sewaktu zaman universiti dulu. Kawan saya tu memang agak poyo dan dramatik. Lihatlah pilihan perkataannya – “musnah”. Sebenarnya, apa yang berlaku ialah kawan saya tu sedang merujuk kepada komputer peribadinya yang telah mengalami kerosakan atau lebih spesifik lagi, hard disk atau cakera kerasnya telah crash! Dalam komputer peribadinya tu terkandung segala macam maklumat, dokumen, fail MP3, gambar dan macam-macam lagi. Terus-terang saya cakap, saya taklah peduli sangat dengan kerosakan yang dialaminya tu kerana dia boleh dikategorikan sebagai pengguna komputer yang lalai dan tidak berhemah. Tapi lepas tu saya kena la peduli jugak. Sebabnya antara yang turut musnah bersama cakera kerasnya tu adalah salinan terkini fail MS Word bagi sebuah tugasan berkumpulan yang mana saya merupakan salah seorang ahlinya. Ya Allah! Habis laa. Semua ahli kumpulan dah pun submit tugasan masing-masing kepada kawan saya ni, termasuk saya (yang agak malang kerana sekumpulan dengan dia). Dan dia pulak dah gabungkan, edit dan perhalusi kesemua tugasan tu. Pendek kata, tugasan tu dah siap, mantap dan tunggu masa nak hantar kepada pensyarah saja. Semuanya gone kerana dia tak buat pula sebarang salinan baik dalam cakera liut (masa tu belum ada external hard disk atau thumb drive) atau pun CD. Pada masa tu saya rasa macam nak terajang dia agar terpelanting keluar dari tingkap dewan kuliah dan jatuh ke atas barisan motor pelajar di kawasan parkir di luar dewan. Biar dia rasakan erti “musnah” yang sebenar. Tapi saya batalkan niat saya tu. Astaghfirullah.. saya mengurut-urut dada dan menyabarkan diri. Saya batalkan niat saya tu apabila mengenangkan betapa tindakan saya tu kelak akan menyusahkan pemilik motor yang dihempap oleh this samdol of a friend itu nanti. Nanti kalau handle motor patah atau fork bengkok, kesian pula mereka nak menggantikannya. Anyway, apa yang saya nak sampaikan di sini ialah betapa pentingnya untuk kita senantiasa membuat salinan backup bagi sebarang fail penting yang disimpan dalam komputer peribadi. Jangan alpa dalam soal ni dan jangan anggap kerosakan perkakasan tidak mungkin berlaku. Jika anda menggunakan komputer baru, kemungkinan besar lambat lagi baru anda akan alami kerosakan perkakasan (walaupun tidaklah mustahil boleh berlaku) tapi ada juga ancaman virus dan malware yang boleh merosakkan sistem operasi (OS) komputer. Kalau jadi macam tu, hampir sama keadaannya macam PC rosak juga. Kebarangkalian untuk berlakunya kerosakan atau kehilangan data dalam komputer sentiasa ada. Oleh itu kita semua hendaklah sentiasa beringat. Rajin-rajinkanlah diri untuk membuat salinan backup fail penting dalam PC. Tapi janganlah simpan salinan backup tu dalam PC yang sama. Hari ni ada macam-macam media yang boleh digunakan. CD-RW pun murah. Pendrive pun tak sampai RM50. Kalau backup dalam external hard disk lagilah bagus pasal saiz simpanan lebih besar. Kalau fail yang nak dibuat backup tu dalam jumlah yang banyak, gunakan saja bermacam-macam perisian backup untuk membantu. Kebanyakan perisian ni boleh didapati secara percuma di Internet. Saya sendiri gunakan perisian FBackup untuk membuat salinan kesemua fail yang ada dalam folder My Documents komputer saya. Dengan menggunakan FBackup ni, saya boleh tentukan fail mana yang perlu dibuat salinan ke dalam external hard disk. Kalau saya nak copy and paste kesemuanya akan memakan masa. Jadi saya biarkan FBackup buat kerja salinan tu. Lebih menarik lagi, saya boleh jadualkan waktu FBackup perlu membuat salinan, misalnya setiap hari Ahad, pada jam 5 petang. Anda boleh muat turun perisian tu di sini dan cuba sendiri. Memang sangat-sangat mesra pengguna. Kalau anda dah cuba dan ada apa-apa komen, jangan lupa nyatakan dalam entri ni.

Akhir kata, buatlah salinan backup selalu. Tak rugi kita sentiasa beringat. Jangan jadi macam kawan saya tu. Entah manalah dia kerja sekarang ni. Kalau dia tak ubah juga perangai lalai dia tu, tak mustahil akan kena terajang dengan bos atau rakan-rakan sejawat pulak.. 😛

Selamat Hari Raya Aidil Fitri

September 2, 2010 1 comment

Diam tak diam, kita akan menyambut hari raya aidilfitri minggu depan. Cuma nak tanya, kita dah berjaya ker mengharungi sebulan berpuasa? Dah cukup ker ibadah sebulan ni. Harap-harap bukan la kita hanya menanggung lapar dan dahaga sahaja. Sekurang-kurangnya boleh la kita mengurangkan satu lagi tabiat buruk seperti tamak dan mementingkan kebendaan. Ni ada satu cerita.

Di zaman teknologi serba canggih ni, e-mel pun boleh di akses daripada telefon bimbit. Nampak macam posh la. Ye la anak-anak zaman siber ni.  Nak surf internet pun guna telefon, nak baca e-mel pun guna telefon dan nak telefon pun guna telefon bimbit. Erk … takkan guna tangan ye tak? ;-P

Dalam banyak-banyak e-mel yang kita dapat, pernah tak dapat e-mel announce kita menang something ker, kata ada orang nak transfer duit kat kita ker — apa-apa rasa tamak tu mesti akan datang. (ngata dulang paku serpih) takkan nak tolak duit juta-juta dolar kalau ada mat or minah kononnya datang dari negara Afrika dengan emel yang sangat sedih dan trajis kerana kematian suami atau ayah atau ahli keluarga terdekat, nak transfer duit dia dalam akaun simpanan kita. Silap hari bulan bila dah tumbuh ekor dengan tanduk, kita je la songlap… Bukan gitu? tepuk dada tanya selera!

The catch is, bila mamat ker minah ni akan minta data peribadi kita terutamanya  no akaun bank. Bila dah bagi no akaun, kita pun teruja sebab akan dapat duit banyak lepas ni kan. Dalam masa tengah teruja tu, datang lagi satu e-mel minta kita duit antara RM2,000 ke RM5,000, selalunya untuk lepaskan duit tu daripada badan tertentu yang memegang amanah harta tersebut. Apa sangat la RM5,000 untuk sesetengah orang. Tak lama lagi kan nak dapat duit juta-juta dollar kan! Dah transfer tu, kita didatangi lagi beberapa e-mel untuk minta lagi duit. Kononnya duit kali ni untuk mendapatkan kebenaran bertulis pengerusi badan tu la pulak… Ada je la alasan demi alasan. Sedar tak sedar, dah berpuluh ribu duit kita dah kena songlap. Duit berjuta dolar tu habuk pun tak nampak… Apa cerita tu? Cerita nya … kalau kita buat macam cerita di atas, kita dah kena Nigerian scam la! Kita dah kena tipu dengan ketamakan diri kita sendiri! Jadinya cuba la merdeka kan diri kita dari ketamakan.

Selamat Hari Raya Aidil Fitri.

Categories: Awareness, Scam, Uncategorized

Indon! Oh Indon!

Baru-baru ini berlaku satu insiden di perairan Malaysia dimana nelayan-nelayan Malaysia telah ditangkap oleh penguat kuasa maritim Indonesia. Dalam perjalanan mereka membawa tangkapan ini ke Batam, polis laut Malaysia telah berjaya memintas kumpulan ini mengakibatkan beberapa maritim Indon ditinggalkan dalam perairan Malaysia manakala yang lainnya berjaya lari kembali ke perairan Indonesia bersama nelayan-nelayan yang ditangkap. Insiden ini telah diselesaikan dengan cepat dan baik oleh kedua-dua kerajaan Malaysia dan Indonesia atas dasar kejiranan dan sekutu ASEAN. Walaubagaimanapun, rakyat Indonesia terus menghangatkan perkara ini dengan menuduh Malaysia melanggar kedaulatan negara mereka dan menganiaya pegawai-pegawai maritim Indonesia.
Demonstrasi dan keganasan terus berlaku terhadap kedutaan Malaysia dan syarikat-syarikat korporat negara di sana sehingga indon-indon ni sanggup membaling najis dan memijak, menconteng dan membakar Jalur Gemilang. Tak cukup dengan tu, dilumurkan pulak najis mereka pada bendera Malaysia.
Panas juga hati ni melihat gambar-gambar peristiwa tersebut. Aku dari bangku sekolah lagi, melalui pasukan-pasukan berunifom yang disertai, telah diajar untuk menghormati bendera kerana ianya melambangan maruah rakyat dan negara. Aku juga ada mengumpulkan bendera-bendera beberapa buah negara yang aku lawati dan aku simpan dengan baik. Walaubagaimanapun, bendera Indon tak ada dalam koleksi.
Persoalannya, yang orang-orang Indon marah sangat ni…tahu ke apa sebenarnya berlaku?…atau saja cari sebab aje nak gaduh?
Aku membaca penulisan-penulisan orang-orang indon di internet. Memang provokatif dan inflammatory. Inilah yang dimaksudkan dengan “the pen is mightier that the sword”. Internet telah memberi kebebasan kepada semua pihak untuk meluahkan perasaan mereka melalui penulisan dan tidak semua pihak ini berupaya memikirkan inplikasi negatif dari penulisan –penulisan tersebut.
Tulis ikut sedap hati aje…otak ada tak nak pakai…janji agenda peribadi dapat diketengahkan.
Memandangkan internet ini merupakan satu platform terbuka, pengguna-pengguna internet sepatutnya bertindak dengan matang dan sentiasa menulis dan meluahkan pendapat dengan beretika dan bertanggungjawap. Ini agak susah untuk dicapai memandangkan pengguna internet itu sendiri terdiri dari pelbagai lapisan umur dan latarbelakang pendidikan.
Aku melihat setiap penulisan sebagai mencerminkan penulis itu sendiri. Yang mencarut, mencaci dan memaki sememangnya berfikiran rendah, cetek dan berkemungkinan dididik oleh monyet. Mungkin mereka ini merasakan ‘hip’ dan ‘in-trend’ dengan tulisan sebegitu tapi bagi aku penggunaan bahasa-bahasa kasar dan kesat tu cuma akan memperkuatkan sikap defensive pihak yang ditujukan dan akhirnya macam bercakap dengan dinding. Penulisan-penulisan uncivilized sebegini tak ada kebaikannya.
Lagi satu aku merasakan penulis-penulis kurang matang ini mempunyai sifat penakut sebab mereka rasakan boleh bersembunyi di sebalik ‘anonymity’ dalam internet. Pakai nama palsu, alamat palsu, gambar palsu dan sebagainya terus membuat mereka merasa selamat untuk menjalankan aktiviti-aktiviti tidak bertanggungjawap ini. Sebenarnya internet anonymity itu tidak mutlak. Kalau nak dikesan masih boleh, cuma mengambil masa aje. Ialah kan… sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke bumi juga. Masalahnya mereka-mereka ni bila dah jatuh, mulalah terlolong-lolong, memekik mekik, menangis-nangis kata tak adillah, minta justice lah…siap boleh plead temporary insanity pulak.
Jadi akhir kata…bertamadunlah bila menggunakanlah internet untuk kesejahtertaan semua.

Jalur Gemilang dihina

Rakyat Indonesia menghina Bendera Malaysia dengan memijak dan melumurkan najis.

Categories: Uncategorized