Home > Awareness, Internet Banking > Billionaire – Travie McCoy

Billionaire – Travie McCoy

Hello..selamat bertemu kembali..:D sorry dah lama tak tulis sebarang entri sebab lately sibuk dengan kerja yang berlambak2..(ye ye jek ni) :p akhirnya dapat juga masa melukis menulis..rindu la pula kan..

ok2..kalau korang semua nak tau..(kalau tanak tahu pun takpa) nak juga cerita😀 sejak akhir2 ni saya suka dengar lagu billionaire nyanyian Travie McCoy.  lyrics lagu ni pasal sesorang yang nak jadi kaya..

hurm..sapa tak nak jadi kaya kan? seronoknya kalau dapat beli apa yang kita nak..huhu..nak kereta, nak rumah, nak handbag, nak kahwin (!!!) err..ok2 cool2..:D hahaha..ok2 berbalik kepada cerita tadi, persoalannya macam mana nak kaya?? bila pikir2 balik, pening. tak boleh tidur malam..resah..tensen woo takda duit. mcm mana nak enjoy? err.. i mean nak bayar bil, nak makan, nak buat simpanan dan kadang2 nak gak merasa pergi bercuti..kan seronok? haihh.. macam mana ni? takkan nak mintak kat mak ayah lg? dah besar kan? main saham? tak pandai… rompak bank? haishh buruk perangai..tak baik tau tu haram tu..haih..macam mana ni?? stress!

lantak la..mls nak fikir..fikir lama2 pun lum tentu kaya..cari laki kaya jek senang..(solution ke ni?) cakap pasal rompak bank tu tadi..teringat mengenai online banking atau nama lainnya internet banking. online banking ni sebenarnya satu proses yang membolehkan orang buat transaksi duit..sama ada transfer duit kat adik ke, beli topup ke, bayar bil astro ke dan mcm2 lagi ada kat situ..contoh paling ngetop  maybank2u dan CIMBclick korang mesti guna kan? ada kebaikan dan keburukan online banking ni..antaranya:

kebaikan

  • mudah. tak perlu nak nak pergi bank. tak perlu nak susah cari parking. byr duit parking lg. duit minyak lg..guna online banking kat mana2 pun boleh..dalam toilet pon boleh bayar bil..haha.
  • jimat masa.bila2 masa pun boleh akses dan buat apa2 transaksi (24/7) takda la kena beratur panjang2 lagi kat bank. buang masa je. silap2 hari bulan boleh buat gaduh je sebab ada org potong line (ada la org tuu) :p

  • selain tu boleh tahu produk terkini yang ada di pasaran sekarang.
  • selamat. takda la kena rompak kalau keluarkan duit byk2 pun. ye la kan ada kes org kena rompak di ATM di bank.

keburukan

  • kadang2 tu bila buka page online bank tu problem loading page la server cannot found laa haih..susah la mcm ni..tp perkara ni tak slalu berlaku..biasanya awal bulan maybe sebab ramai sgt nak bayar hutang kan? :p jem website tu..
  • leceh. sebab banyak sgt procedure. nak tac number la bagai..huhu..(T_T) tapi sbnrnya tac ni bagus untuk security. untuk confirm kan sama ada kita yang buat suatu transaksi tu.
  • takut jugak kalau2 ada org hack username n password..senang2 jek dia transfer duit kita masuk akaun dia..suka hati je kan!

oleh itu, tak kisah la korang nak guna banking biasa ke atau online banking ke hati2 lah..bukan apa..kalau perkara buruk dah nak jadi, jadi juga kan.  semua benda pun ada baik buruk. ok lah..nak smbg buat kerja..kang tak dapat gaji lak..jumpa lagi nanti..

tata. pis (*_*)V

  1. akak85
    June 10, 2010 at 2:34 pm

    btul2.. sokong..xkesah la guna maner2 pn..
    jnji mendatangkan keselesaan sendiri…=)
    tp apa2 pn..vote for online…(*_^)

    • ket@mjLnLuRus
      June 10, 2010 at 2:52 pm

      akak85, saya pun vote online (ni kes mls nak pergi beratur ambil nombor) hehehe

  2. akak85
    June 10, 2010 at 3:21 pm

    btul tu…
    tp kadg2 mcm kamu ckp tu..
    online pn ader hari2 :mengong: dier..
    tp its good la compare ngn kener que kan..=)

    • ket@mjLnLuRus
      June 11, 2010 at 10:57 am

      hari2 ‘mengong’ tu, mcm sy tulis kat ats tu biasa nya awal2 bulan..tp ada juga kadang2 tu hari2 biasa pun ada. mungkin disebabkan perkara lain ke mcm network akak85 tu..hehehe..

  3. June 11, 2010 at 3:29 am

    hai ketam…keke…wa…dah ade gambar lah entry die..kekeke…kali nie kurang la jugak busan nye….kire kali nie hanz amik mase nak bace dalam 24jam jugak….gambar kureng menarik…kekek…tp dah ade perubahan….leh layan lagu….. so pade pendapat sy la….hanz lebih suke guna on9 banking berbanding nak mengabih kan mase nak beratur or tggu no giliran kite tu…..senang …kat mane2 jer hanz leh wat urusan ngn bank…yang penting ade tenet n laptop….. tp kadang2 tu ade gak terpikir pasal security bile kite guna on9 banking nie…..tp ape yg hanz wat tuk langkah berhati2 ialah hanz taip sendiri web address bank tersebut…bukan hanya klik kat mane2 contohnye melalui email….kekkeke…k la….nak layan lagu sat………..tata…jgn lupe layan blog hanz……..

    • ket@mjLnLuRus
      June 11, 2010 at 11:21 am

      haluuu..yay!hanz dah tak tertidur dah masa baca entri ketam..gamba tak menarik ke? huhu ok2 nanti ketam akan cuba cari gambar yang baik punyaaaa (zifi style)hehe..nmpk nya hanz pun suke online banking ye..tu la.penat kan beratur..tp mslhnya kalau ada internet tp takda laptop mcm mana? mcm mana pula takda internet tapi ada laptop? hehe..takkan nak guna wifi? bahaya gak kan? wah! bagus la hanz ni..elok la kalau hanz tak klik dari email..sebab takut nnt masuk phishing website pulak..sia2 je org tu (hacker atau lebih tepat cracker) boleh dpt username n pasword hanz..TQ kongsi pengalaman dengan ketam. nanti ketam singgah hanz punya blog ok?

  4. June 11, 2010 at 6:30 am

    waaaa… heheh suka pulak entry ni… ada gambar ada video… ada kemajuan.. tahniah ketam.. ok mengenai online banking.. pada saya online banking ni perlu terutama pada masa sekarang ni… lebih mudah dan senang takyah beratur dan org yg bekerja 9 to 5 pun tak perlu ambik time off semata2 nak bayar bil atau instalment kenderaan atau rumah.. tapi biasalah benda atau perkara yg mudah ni mesti ada kesan sampingan…( macam ubat pulak)… pada saya cara yg paling selamat adalah guna cara offline maksudnya mcm dulu2 ambil angka giliran dan buat transaksi di kaunter… sebab kalau cara online ni mungkin pishing(betul ke aku heja ni)sebab byk yg berlaku cam ni.. walau pun ada security TAC pemunya website phising mampu tuk mencilok duit dalam akaun kiter… apa2 pun seperti yg saya katakan pada komen entry sebelum ni… HIRARC … dan saya pun salah seorang yg menggunakan teknologi ni…. phone banking dan online banking… ermmm cam samer je 2 ni (tp tak serupa).. wakakak.. apa2 gud entri ketam…. jgn lupa layan BeMie’s WoRLd http://bemiesworld.blogspot.com

    • ket@mjLnLuRus
      June 16, 2010 at 12:30 pm

      tenkiu bemie..dah lawa kan entri saya..hehehe..dgr tak lagu saya pos tu? memang sekarang ni ramai guna online banking..mudah kan??takyah lg klepet time keje utk g bank..haha..ye la..bazir masa je..bos pun tak marah nnt..asyik hilang n takde kat tempat duduk jek..bagus juga pendekatan yg bemie buat tu..nmpk nya bemie ada awareness pasal menda ni…phishing tu berlaku bila bemie klik pada mana2 link org hantar melalui email..cth nya email tu nak suruh kita tukar username n password akaun bank melalui link yg penghantar email tu suggest.padahal tu fake website..haih mcm2 org dlm dunia ni..btw nnt saya skodeng2 blog bemie ya..TQ

  5. passwordkuabc123
    August 31, 2010 at 9:36 pm

    takut jugak kalau2 ada org hack username n password..senang2 jek dia transfer duit kita masuk akaun dia..suka hati je kan! <– kan ada secondary verification eg. TAC @ M2U.

    memang la ni bukan ultimate solution utk mengelakkan kecurian duit kat internet tapi at least ada something. bagi aku ultimate solution untuk mengelakkan kecurian duit kat internet adalah jangan pakai internet banking.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: