Home > Awareness > Alah Membeli Menang Memakai

Alah Membeli Menang Memakai

Ahn Nyeong Hah Seh Yo!

Apa khabar semua? Sihat? Dah makan? Saya Alhamdulillah, sihat cuma rasa macam bertambah-tambah sihat sebab mood shopping tengah membara-bara ni. SALE, SALE, SALE..Pandang kiri SALE, kanan SALE, depan SALE, atas pun SALE jugak.  Naik juling mata saya nak tengok macam-macam benda.. Al-maklumlah, semuanya rasa macam nak beli..hehe…  Baru-baru ni saya ke beberapa pusat membeli belah di Kuala Lumpur.. Sesaknya..ramai sungguh umat manusia, nak berjalan pun terpaksa berhimpit-himpit apetah lagi masa nak membayar…terdetik di hati saya “kalau online shopping kan senang..tapi…hmmm…”

Bercerita mengenai online shopping ni, saya nak berkongsi pengalaman saya sewaktu pertama kali mencuba untuk berbelanja secara maya ni.. Macam ni kisahnya.. hehe.. Sedang jari-jemari saya sibuk melayari internet sambil mendengar lagu Josh Groban, tiba-tiba saya terpandang satu iklan yang menjual perfume. Macam-macam brand ada..Original dan murah pulak tu. Woww!!!!tergugat iman saya..hehe.. Perfume saya pun memang dah masuk fasa kritikal..dua kali sembur habis dah kot.. Mulalah terasa nak membeli…Pilih punya pilih, dah jumpa pun yang berkenan di hati… hmm ape lagi, saya pun email kepada tuan punya blog dan buat pembayaran secara online.

Hari berganti hari..Saya menanti dengan penuh sabar.. tiba-tiba… “pin..pin..” eh..eh posmen la… ade bungkusan untuk saya…wahhhh, hati berbunga riang. Memang dah tau perfume ku sudah tiba…Memang gembira dan berdebar-debar bila nak bukak dan tengok ape isinya… Suspen sungguh.. Bila bungkusan tu dah dibuka, nak tau tak? Dahlah perfume tu tak original, botol pun retak sana, retak sini. Bila saya  cuba nak sembur ke badan penutup pulak dah tertanggal.. T_T…aduh sedihnya. Apa yang membuatkan saya kecewa, harapan saya untuk memakai perfume baru yang kononya original hancur musnah..wooo..T_T  Duit pun terbang begitu je..(bye duit,  hope u’ll come back)😛

Walau apapun saya ambil pengalaman ini sebagai satu pengajaran supaya saya lebih berhati-hati dan lebih bijak ketika ingin berbelanja secara online. (ayat pasrah.. :P) Saya harap, anda di luar sana pun begitu juga..memang seronok dan rambang mata jadinya bila shopping secara online ni namun tak kurang juga yang takut ditipu. Duit dah bagi, barang pula tak sampai-sampai. Penting juga untuk kita selidik dahulu latar belakang online store berkenaan. Pastikan online store itu wujud. Sebelum membeli baca dahulu terma dan syarat pembelian terutama untuk barang yang rosak atau expired. Maklumlah, nak belek tak boleh. Sebagai pengguna, kita juga ada hak terhadap barang yang dibeli. Yang penting berbaloi. Bak kata pepatah, alah membeli menang memakai..🙂

Categories: Awareness
  1. keterjepunsak
    July 20, 2010 at 5:31 pm

    moral of the story. pilih la tempat nak beli barang tu. jgn main blasah je.

    • kucingtersepit
      July 27, 2010 at 3:47 pm

      yup betul tu keterjepunsak.. Kena selidik dulu tempat & terma n syaratnya.kalau rajin baca dulu testimonial mengenai blogspot/website tu..Barulah rasa yakin nak beli kan..

  2. karipapvanilla
    August 4, 2010 at 10:11 am

    saya yang bukan beli online ni pun rasa macam tertipu je…masa testing bau sedap..bila dapat bau tengik…dah tu complaint minta tukar dengan yang lain, tak boleh pulak…sadis-sadis

  3. karipapvanilla
    August 4, 2010 at 1:47 pm

    saya yang beli perfume offline pun terasa macam kena tipu..masa testing bau sedap…bila balik rumah pakai, bau tengik pulak, minta tukar katanya tak boleh…pasrah je la..malas nak gaduh-gaduh

    • kucingtersepit
      August 4, 2010 at 3:02 pm

      yeke..samela kite… hehe… upset kan.. lepas ni, dah tak nak beli perfume online dah..beli barang lain takpe.. hehe

  4. karipapvanilla
    August 6, 2010 at 12:05 pm

    barang lain pun sama jugak rasanya..yang penting tempat iklan barang tu…kalau tempat tu baru je di’up’kan….ermm better jangan beli..even yang dah well known pun still gak ada nak menipu..so kita sebagai pengguna kena berwaspada la

  5. passwordkuabc123
    August 31, 2010 at 9:08 pm

    moral of the story, beli la di tempat yang kita bleh komplen sesuka hati macam kat forum lowyat. kalo ada dispute bleh settle situ terus. kalo macam kat mudah tu macam ramai penipu je.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: