Home > Awareness, Internet, Phishing, Scam > Buta Susah Celik Pun Susah…

Buta Susah Celik Pun Susah…

“INTERNET IS A MUST FOR ME” Ni tagline schoolmate saya yang masa tu tengah study di oversea. Terlintas dalam kepala saya, “Betul ke Internet ni perlu sangat dalam kehidupan seharian kita? Negara omputih je kot yang tu”. Masa tu kat Malaysia broadband ke, HSBB ke, hatta Streamyx pun belum glamour lagi. Yang tip top zaman tu dial up 1515 (ye ke 1515??!!) masa tu kalau sesapa yang ada notebook/PC kira memang ‘disayangi’ kawan-kawan (kadang-kadang yang tak penah jadi kawan pun mengaku kawan) sebab ‘diperlukan’ untuk buat assignment. Kalau sesapa yang jadi kera sumbang tu alamatnya taip assignment guna typewriter la.

Student zaman alaf baru sekarang beruntung sebab semua kemudahan ada, tinggal nak dengan tak nak je. Nasib baik la sistem pendidikan tinggi kita takde (ye ke takde?) silibus yang ajar buat virus, hacking system (ada juga yang belajar sendiri) dan cyber vandalism yang lain. Susah jugak kalau terlebih pandai ni kan? Kekadang tu orang bangunkan sistem untuk tujuan kebaikan tapi ada je yang nak test power masing-masing, bila dah test tu terdetik pulak nak dapat profit hasil ‘kerja keras’ diorang test power tu. Maka timbul la isu-isu phishing, identity theft, etc. In the end, orang-orang jujur, innocent macam saya 😀 ni juga yang tertipu dengan benda-benda ni. Tetiba teringat lak duit saya yang lebur angkara ‘pencopek perompak siber’ ni. T-T… menangis tak berlagu…Sekarang banyak aktiviti harian boleh dibuat secara online. Nasib baik la tauke pasar basah tu tak boleh niaga barang dia online. Kalau la ada service delivery barang basah, memang complete la perumpamaan “dunia di hujung jari”. Haih makin ‘sihat-sihat’ la rakyat Malaysia nanti (exercise jari je dengan keyboard tu) tapi setiap kemudahan tu pasti ada terselit risikonya. Oleh itu, marilah kita renung-renungkan sejenak sebelum meng’click’…

Categories: Awareness, Internet, Phishing, Scam
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: