Home > Awareness, Email, Internet > email hantu??

email hantu??

Salam 1Malaysia.. kita bertemu kembali di lembaran ini..

wahhh! skema opening.. hikhik.. Cik Jamb (introducing my glam nick..Cik Jambu.. hikhik) bukan apa.. just hari ni  stress sebab bertubi2 dapat email dari kengkawan tanya soalan yang boleh tahan laser. Cik Jamb terpinga-pinga apa masalah diorang nie, salah channel ke salah orang ke?? macam2 soalan..  al-kisah nak merungkai persoalan  Cik Jamb pun contact sorang kawan nie.. hmm, terus kena ‘sapaan maut’ dari sahabat ku ini.. lepas soal siasat.. alkisahnya diorang dapat email dari Cik Jamb yang isi kandungannya ‘kurang enak’ gitu!!

Kaget!!

Bila masa pulak Cik Jamb hantar email kat diorang?? content kurang enak??? Cik Jamb nie hari2 buka email rasmi office jek.  Tak ada masa nak buka email2 personal yang lain..aduhhh! sah email ku telah ‘dipergunakan’! Siapakah si durjana itu yang telah mencemarkan imej suci Cik Jamb???? Tolonnnngggggggg.. (erk..nak minta tolong sape jadi hero nie, superman?..itu pendek akal..????)

Cik Jamb baru je roger2 kawan2 yang masih percaya diri ini masih di jalan yang lurus.. baru dapat tau there is such services provided by one organisation called Cyber999. Fungsi dia – ala2 bomba alam maya gitu. ye la..kalau rumah terbakar ke..jumpa ular sawa ke..ade musang atas siling ke – semua panggil bomba… Di alam maya; komputer jadi zombie ke.. jumpa worm yang merbahaya or malicious code hingga ke segala macam trojan pun boleh report ke Cyber999.. haa..kan sama kan..

Apa yang Cik Jamb diberitahu, perkhidmatan Cyber999 nie diuruskan oleh Pasukan Tindakbalas Kecemasan Komputer Malaysia (wahhh..ade rupanya organisasi macam nie!!! HEBAT MALAYSIA) ala2 polis siber gitu… rasa lega sangat. Cik Jamb dah pun buat report through email kat Cyber999@cybersecurity.my.  Moga orang yang nak menganiaya Cik Jamb akan mendapat balasan setimpal.. Disebabkan tak berapa confident dengan report via email, Cik Jamb dah called line Cyber999 nie..pantas perkhidmatannya kawan2! Dari explanation Saudari ‘A’, mereka akan trace apa2 akses yang mencurigakan bagi email mangsa, kemudian siasatan lanjut akan dibuat berdasarkan IP address yang dikenalpasti.. panjang jugak la saudari A bercerita..pendek kata kakitangan yang mengendalikan Cyber999 mmg berpengetahuan dan yang penting, PR dia bagus..

Haiii..lega Cik Jamb. At least Cik Jamb dah menyalurkan aduan ke tempat yang sepatutnya.. selalu dengar ramai kawan2 yang jadi mangsa online.. apa lagi, laporlah ke Cyber999.  Kita bagi diorang siasat… hehe

Categories: Awareness, Email, Internet
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: