Home > Internet, Uncategorized > chatting part I

chatting part I

mIRC🙂 rasa nya semua orang tahu kot apa mIRC ni..tapi pada sapa2 yang tak tahu dan tak penah nak ambil tahu (hehe) mIRC ni ekceli Internet Relay Chat (IRC) client for Microsoft Windows.. alaa chatting application yang kalau tak silap saya start glemer dan ramai guna dalam pertengahan 90an..kegunaan aplikasi ni memang hanya bertujuan untuk chatting semata-mata..mIRC ni chatting application pertama yang saya pernah gunakan..

Ingat lagi back to 1998, saya masa tu baru tingkatan berapa tah baru nak berjinak2 dengan aplikasi ni..i mean pada masa tu apa yang saya tahu Internet tu maksudnya tempat untuk chatting sahaja (SAHAJA!) aka mIRC (cetek tul pemikiran masa tu..haha) bila ingat balik lawak pula rasa..yela masa tu Internet kat Malaysia mana la ramai yang guna..kiranya rumah sapa ada internet ni kaya la..hihi..lepas tu, saya sanggup berjaga malam hanya sebab nak chatting sahaja..LOL sampai kena marah dengan ayah sebab bil telefon naik..(masa tu bil Internet kira sekali dengan bil telefon) dah la nak tunggu line internet connected punya lama sampai boleh sempat buat air milo la..haha..

Tapi, zaman sekarang ni bukan je mIRC, macam2 lagi aplikasi yang ada contohnya Yahoo messenger, Skype, MSN, ICQ, Google Talk etc…

Actually, chatting application ni bukannya tak bagus, sebenarnya bagus untuk release kan tension bekerja seharian (bukan chatting ditempat kerja seharian ye kwn2.. :p)..pastu informasi mudah dan cepat disampaikan..tak bazir kredit handphone nak sms orang (free je)..senang nak gosip :P  .. dapat build up social and business network (ramai kawan)..mudah berinteraksi (discussion)..senang nak transfer file (gambar, dokumen, lagu etc) dan banyak lagi..

banyak lagi nak cerita ni..ni baru intro..hehe😀

ok lah..jumpa lagi next entry..

tata. pis (-_-)V

Categories: Internet, Uncategorized
  1. karipapvanilla
    August 4, 2010 at 10:05 am

    tetiba teringat zaman sekolah dulu, sanggup kelentong mak bapak ckp nak pegi kelas tambahan, walhal pegi cybercafe chatting…apa la nak jadi??nyesal sungguh…

    mak, bapak, anakmu ini ingin menohon keampunan di atas kesilapan lampau…

    chat room yang glamour masa tu #kampung kan?

  2. ket@mjLnLuRus
    August 4, 2010 at 1:56 pm

    hehe…jgn kata kelas tambahan, ponteng sekolah agama petang2 pun ada nak g cyber cafe punya pasal…takpe..anggap je masa kecik2 dulu nakal..kalau tak, tak kenal internet kan??

    yup, chat room paling glemer #kampung..tempat org promote channel masing2 n tayang script..buat flood..haha..miss the good old days..

  3. karipapvanilla
    August 4, 2010 at 2:27 pm

    baru kenal dunia chatting la katakan…heheheh…disebabkan nakal tu la, kita kenal apa itu mirc kan…sekurang-kurangnya bila orang borak pasal mirc, kita boleh jawab “aku pun guna benda alah tu”..

    tak ada la katak bawah container a.k.a tupperware sangat kan…

    p/s : tupperware ni kan brand container,asal la mak-mak suka guna word ni bila merujuk kepada container lauk..(sorry admin, ter’off’ tajuk sebentar😛 )

    • ket@mjLnLuRus
      August 4, 2010 at 2:37 pm

      at least pernah la guna mirc..so sekarang guna ape kalau tak guna mirc?

      kat facebook pun boleh chatting juga..

      orang jepun cakap bekas mknn tu ‘bento’

  4. karipapvanilla
    August 4, 2010 at 2:49 pm

    sekarang macam-macam ada…pilih je nak guna yang mana…mana-mana messenger yang ada feature gempak sikit mesti ada ramai user…so tepuk dada tanya selera, tekan-tekan mouse dengan keyboard je..

    p/s : jangan sampai kerja terbengkalai sudah…

    • ket@mjLnLuRus
      August 6, 2010 at 12:04 pm

      haha..betul..kalau semua kerja dah siap, kalau nak chatting 1 hari pun takpe..

  5. August 5, 2010 at 3:13 am

    hhaahhah teringat masa zaman jadik oP… huh dah kire power la tu.. leh band org… by da way… # yg BeMie selalu lepak dulu mamak, kampung n 501… huhuh secara tak langsung BeMie dapat increased typing speed.. heheheh

  6. ket@mjLnLuRus
    August 6, 2010 at 12:09 pm

    huihh..yeke?saya paling hebat dulu jadi oP # saya buat sendiri..so kawan2 je la masuk # tu..tak ingat apa nama # tu..kui3..cian kan..dulu sapa yang jadi oP #kampung kire otai sangat lah..suke2 hati je kick org kan? ye tak ye jugak kan..chatting ni boleh meningkat kadar kelajuan menaip..

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: